Annonsering

Annonsering av nettbuikk koster ikke nødvendigvis penger. Dersom du likevel velger en annonse strategi som innebærer kostnader, er jo målet uansett at kostnaden for annonsene skal medføre et overskudd i nettbutikken som overgår annonsebudsjettet.

Annonsering
23. mai 2024 av Start Nettbutikk / Trafikk og annonsering

I denne artikkelen vil du lære:

  • Hvor og hvordan annonsere nettbutikken til potensielle kunder.
  • Hvordan få reklamebudsjettet til å bli mindre enn overskuddet.
  • Hva som er den beste strategien å markedsføre butikken.
  • Hvordan markedsføre butikken gratis.

La oss starte med det første: Hvor skal du annonsere? Dersom du eier en nettbutikk, er svaret enkelt:

Du må gjøre deg synlig for potensielle kunder på en måte som gir mest igjen for annonsekronene dine.

Start med å markedsføre deg eksklusivt på web, og dersom det er en spesiell nisjebutikk kan det også være aktuelt å markedsføre seg andre steder.

Har du en butikk som selger dykkerutstyr, vil det kanskje lønne seg å kjøpe annonseplass i dykkerblader eller sende ut brosjyrer til dykkerklubber, for eksempel.

Hvor nettbutikker annonseres på nett

Det er mange mulige steder å markedsføre en nettbutikk. Start med å finne ut hvor dine potensielle kunder retter oppmerksomheten din, og ta så en kostnadsanalyse på om det vil være verdt det.

Et eksempel: KINOREKLAME

Kino-reklame er et eksempel: For hver gang en kino-reklame vises, er det kanskje 5 mennesker i salen som er interessert i å kjøpe dykkerutstyr i nettbutikken du annonserer. Av disse igjen er det kanskje 2 som husker nettadressen og går inn på nettbutikken, og bare 1 kjøper noe. Totalt ble reklamen vist i 1 måned, for 50.000 kinobesøkende, derav var det 40 av disse som kjøpte noe på nettbutikken. Kundenes verdi på kjøpet var tilasmmen 15.000 kroner, mens reklamen kostet deg 40.000 kroner. Da sier det seg selv at dette IKKE var lønnsomt.

Måling av annonse-aktivitet og resultat:

En annen ting er hvordan man måler resultat ut fra kino-reklame er en annen sak, men det kan jo gjøres via kjøpsprosessen, hvor kunden oppgir hvor han fikk vite om nettbutikken. Dette gir selvsagt ikke helt nøyaktig resultat, men det gir en god pekepinn.

Selv om du annonserer i andre kanaler, for eksempel på nett, vil det være umulig å få helt korrekte resultatrapporter. Statistikken din sier at du får 25% av kundene dine fra Google AdWords (tekstannonser kjøpt hos Google). Problemet er at statistikk lyver. Kanskje var det noen som først så kinoreklamen, og som i stedet for å skrive inn nettadressen, skrev inn nettbutikkens navn i Google, og dermed klikket på din annonse (slik at du da må betale 2 ganger for å annonsere for 1 kunde). Poenget er at statistikk lyver, og det er utrolig komplisert, på grensen til umulig, å gjøre reklamestatistikk 100% korrekt.

Et tips til den statistikk-avhengige: Så lenge du har en viss antagelse av hvor god effekt du får av de ulike markedsføringsformene, er det mer enn godt nok, spesielt for de som driver en mindre nettbutikk og ikke har de helt store ressursene. Du trenger ikke en egen analyseavdeling med høyt utdannede mennesker for å gjøre omtrentlige beregninger, og i de fleste tilfeller vil det være mer enn godt nok.

Mest effektive måte å annonsere en nettbutikk

Vi vet mye om hvilke annonseformer som er mest effektivt for en vanlig nettbutikk, og det skal du nå få lære mer om.

Google, Yahoo og Bing har vokst til å bli noen ekstreme markedsføringsmaskiner. Er du en nettbutikk-eier, har du et forhold til Google og de andre søkemotorene om du vil eller ikke.

Google er imidlertis mer enn en søkemotor. Du kan også kjøpe tekstannonser her (via Google AdWords). Men det som er enda mer interessant er at i stedet for å kjøpe annonser, kan du heller prøve en annen strategi:

Prøv å få en god posisjon i søkeresultatene i Google, det gir deg en ekstremt stor fordel, ettersom du da får oppmerksomheten til de kundene som er i sitt fremste kjøpsøyeblikk, de mest kjøpeklare kundene!

Selger du dykkerutstyr, og ligger som #3 på søket "dykking", og kanskje også som #2 på søket "dykkerutstyr" - da får du en oppmerksomhet fra mange potensielle kunder, som ellers kunne kostet deg en formue dersom du skulle oppnå samme salgsresultat fra annonser.

Dessuten er trafikk fra søkemotorer helt gratis. Med mindre du betaler noen for å optimalisere nettbutikken din slik at den blir mer søkemotorvennlig.

Søkemotoroptimalisering er enkelt, lønnsomt, og det trenger ikke koste deg noe! Ok, noen få kroner må du kanskje ikke ut med, men du trenger ikke betale en søkemotor ekspert for å gjøre jobben.

Her er en artikkel vi har skrevet som viser deg hvordan du kan få kunder gratis med søkemotoroptimalisering.