Slik lager du nettbutikk - en introduksjon

Les vår guide og start nettbutikk på 1-2-3! Her har vi samlet alt du trenger av informasjon og linker om å starte og drive nettbutikk på ett sted.

start nettbutikk
23. mai 2024 av Start Nettbutikk / Lage nettbutikk

Hva skal du selge?

Det første du må gjøre når du skal starte nettbutikk, er å bestemme deg for hva du skal selge. Skal du selge bøker eller båtmotorer, barneklær eller datamaskiner? Kanskje skal du selge ikke-fysiske gjenstander, slik som dataprogrammer som kan lastes ned via nettbutikken, eller billetter hvor man kun mottar et referansenummer?

Uansett hvilken type nettbutikk du skal starte, så må du begynne med å finne ut hva du skal selge.

Såørsmålet er bare: Hvordan skal du vite hva som er lurt å selge?

Det endelige svaret vil du kun få når nettbutikken er live, og når trafikken (besøkende fra internett) begynner å komme inn på din nettbutikk. Da vil du vite om produktene i nettbutikken selger bra eller ikke.

Selvfølgelig er det smart å begynne å analysere litt og tenke litt før man lanserer en nettbutikk.

Hvilke produkter som selger bra? Slik finner du det ut:

  1. Ta utgangspunkt i din egen kompetanse.
  2. Velg produkt(er) eller en bransje du har litt kunnskap om.
  3. Det er lov å bruke litt magefølelse.
  4. Foreta markedsanalyser: Er potensielle kunder interessert?

Kjøpe inn varelager, eller drive via grossist?

En ny og populær måte å drive nettbutikk på er dropshipping. Dette er spesielt populært i USA og Storbritannia, og selv om dropshipping også har blitt benyttet med stor suksess også i Norge, er det ikke like utbredt - uten at det finnes noen god grunn til det.

Å drive nettbutikk uten varelager er en drøm for mange. Du trenger ikke kjøpe inn egne varer, og risikoen er nesten lik null. Du kan selge hva som helst, det finnes dropshippere som selger det meste.

En dropshipper er spesielle grossister og fabrikker med spesielle avtaler, hvor det er mulig å selge direkte fra disse. Du legger ut varene i nettbutikken din som du ellers ville gjort, men de ligger ikke på ditt varelager - i stedet ligger de på lageret til dropshipper. Når du mottar en ordre sendes denne direkte til kunde, så du slipper alt som har med pakking og utsendelse å gjøre også.

Med dropshipping tjener du mellomlegget. Grossisten skal ha betalt av deg for produkt og forsendelse ut til kunde, men du legger et påslag på prisen, for eksempel dobler du dropship-prisen, slik at du tjener 2-3 ganger det dropshipper skal ha av deg. Slike prispåslag er ikke uvanlig, og mange dropshipper nettbutikker tjener penger med god margin.

En nødvendighet hvis du skal drive med dropshipping er tilgang til et godt register som viser deg hvilke dropshippere som finnes rundt om i verden, og hvor gode disse er på leveransepunktlighet, seriøsitet og andre kriterier. Til dette anbefaler vi Salehoo.

Hvordan lage en nettbutikk?

Det er ikke lett å lage nettbutikk på egenhånd hvis du ikke har erfaring innen webutvikling.

Alternativene dine er:

  1. Outsourcing av nettbutikk: La andre hjelpe deg med utvikling av nettbutikken.
  2. Gratis åpen kildekode og ferdige nettbutikk skript
  3. Lær deg selv hvordan du lager nettbutikk (best for erfarne programmerere)
  4. Kjøp en ferdig-løsning (anbefales IKKE)

Vi anbefaler kun to løsninger, enten nummer 1 eller #2. Benytter du åpen kildekode, vil du mest sannsynlig gjøre dette i kombinasjon med outsourcing, dersom du ikke allerede er en erfaren programmerer.

Det beste er kanskje å outsource nettbutikken, og vi har laget en egen artikkel om hvordan du kan ansette en frilanser til å lage nettbutikk.

Hvordan få trafikk til nettbutikken

Det finnes mange måter å få trafikk til nettbutikken. Kjøp av annonser er ganske vanlig, men ikke den mest effektive måten å få kunder på - dessuten finnes det en mye billigere måte å få besøkende til akkurat din nettbutikk!

Dersom du har erfaring med søkemotoroptimalisering, vet du at dette er et ekstremt bra middel for å få god trafikk = trafikk til nettbutikken fra besøkende som allerede er i kjøpsmodus (klare til å kjøpe DINE produkter).

Søkemotoroptimalisering utføres delvis on-site (på/i nettbutikken, i nettbutikk-skriptet) og delvis off-site, utenfor nettbutikken, hvor andre deler av internett modifiseres for å skape mer innkommende trafikk til nettbutikken.

On-site strategier for økt trafikk er enkelt. Det handler stort sett om å lage beskrivende titler for produktene dine, og legge de i beskrivende kategorier. Se til at overskriftene på hver side er beskrivende, og legg inn en fyldig tekst som beskriver hvert produkt og hva dette produktet kan gjøre. Benytt nøkkelord, og bruk disse i side-titler, overskrifter, linker og brødtekst (men ikke overdriv nøkkelord-bruken).

Off-site strategier er ofte det som er avgjørende for om du lykkes med søkemotoroptimalisering. Vil du komme øverst i nettsøk hos Google, Bing, Kvasir, Yahoo og alle de andre søkemotorene som dine kunder bruker når de leter etter produkter som du har? Da må du gjøre noen smarte grep innen off-site optimalisering. Dette var før svært tidkrevende arbeid, men kan i dag gjøres i løpet av kort tid med en submitter.

En submitter er et program som hjelper nettbutikken din å indeksere og få bedre posisjoner i hundrevis av søkemotorer og viktige kataloger på nett.

Det finnes mange submittere på markedet, men vær kritisk til hvilken du velger.

Her er en svært bra Search Engine Submitter som kan øke trafikken til nettbutikken din dramatisk - anbefaler denne på det sterkeste til alle som er interessert i å få flere kunder!