Domeneregistrering

Det er enkelt å kjøpe domene. Vi tar deg igjennom prosessen med domeneregistrering trinn for trinn.

Domeneregistrering
23. juli 2024 av Start Nettbutikk / Domene

Det er domeneregistrarer som selger domener, og et overordnet organ som administrerer alle verdens domener (ICANN), med underorganer for hvert land (Norid administrerer .no) eller for bestemte selskaper.

Les også: Slik får du ditt eget domene billig og enkelt.

Start med å finne en god domeneregistrar hvor du kan kjøpe et domene. Det er mange som er ute etter å selge deg domener, men pass på at det er en seriøs ICANN akkreditert registrar du benytter - vi vil anbefale Hostinger som er et av de sikreste og beste stedene å kjøpe domener på.

Finn ut om domenet er ledig. Dersom det er det, kan du kjøpe det og kun betale en liten registreringsavgift, samt en domeneavgift og hvert år. Et triks for å spare penger er å registrere domenet for flere år av gangen - dermed får du litt rabatt på den årlige domeneavgiften.

Er domenet opptatt må du forhandle med nåværende eier om kjøp av domenet. Ofte vil det være bedre å finne et nytt, uregistrert domenenavn enn å kjøpe dyre domenenavn som allerede er registrert, med mindre du får en god pris og et godt domene det er verdt å betale for.

Viktig å tenke på før domeneregistrering

Før du begynner å lete etter spesifikke domenenavn, bør du tenke på hva du skal bruke domenet til. En nettbutikk vil gjerne være tjent med et annet type domenenavn enn en blogg, for eksempel. Navnet på domenet bør også speile den profilen du ønsker at butikken skal vise utad.

Velg et domenenavn som er enkelt å huske, og enkelt å uttale. Hvis ingen husker hvilket domene nettbutikken din lå på, kan det bli vanskelig å finne den. Bruk et enkelt domenenavn, uten bindestrek eller spesielle tegn, uten tall, og uten norske bokstaver - æøå.

Kjøp .com eller .net domener hvis det er ledig, men det er heller ingenting i veien med å kjøpe .net eller .info domener. Som nevnt foretrekker vi Hostinger, ikke bare fordi de er blant de desidert billigste domeneregistrarer for internasjonale domener (disse domenene kan med fordel også benyttes på norske nettbutikker.

Dersom du skal kjøpe .no domene må du først registrere et norsk firma. Ved norske domener anbefales det at det brukes en norsk registrar, vi vil anbefale Hostinger. Som regel er imidlertid .com og .net minst like bra som .no domener, men det er mange som likevel foretrekker .no domener på grunn av at det viser en ekstra tilhørighet til at det er et norsk selskap som står bak - men altså ikke nødvendig, det er mange nettbutikker som lykkes under .com domener (for eksempel lefdal.com).

Ikke velg feil domeneregistrar! De overnevnte er to gode alternativer, men det finnes også en mengde useriøse aktører som har vist seg å tabbe seg ut gang på gang, ved å glemme å levere inn videreregistrering til ICANN, slik at du som domeneholder mister domenet ditt. Velg en seriøs registrar!